Hockey in de oudheid (bijna 6000 jaar geleden)

Hockey is één van de oudste balsporten ter wereld, zijn wortelen gaan terug tot in de oudheid.
4000 jaar geleden al speelden de Egyptenaren een vorm van hockey en ook bij de oude grieken en Romeinen en de Azteken bestonden er varianten van het spel met bal en stick.


 

Modern  Hockey

Hockey zoals we het nu kennen is, net zoals vele moderne soorten, ontstaan aan de Engelse kostscholen in de 19de eeuw.
Van hieruit waaide de sport over naar het Europese vasteland en verspreide het zich samen met het Britse Rijk over de rest van de wereld in de vroegere

Britse kolonies zoals India, Australië en Nieuw-Zeeland.
Sindsdien kende de hockeysport verschillende aanpassingen, waarvan de introductie van het kunstgras veld één van de belangrijkste is.

 

KBHB en de internationale organisatie van de hockey

De Belgisch Hockey Bond werd opgericht in 1907 en is daarmee één van de oudste sportfederaties in België. Twee jaar later

namen de KBHB en de Engelse hockeybond de eerste stappen richting een internationale Hockey Federatie (FIH) het levenslicht zag.

De FIH werd opgericht door de KBHB, Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk, Spanje en Tsjecho-Slovakije en had zijn hoofdkwartier in Brussel tot het in 2005 naar Lausanne verhuisde. In juni 2012 splitste de KBHB in een Vlaamse en Waalse vleugel : de Vlaamse Hockey Liga en la Ligue Francophone de Hockey.

 

Hockey op de Olympische Spelen

Hockey maakte zijn intrede als een Olympisch sport op de Spelen van 1908 in London, maar verdween van het Olympisch programma tot de spelen van Antwerpen in 1920.  Omdat er bij de volgende editie nog geen internationale federatie bestond, werd de sport in 1924 weer niet opgenomen op de spelen van Parijs. In Amsterdam 1928 verscheen het hockey weer op de Olympische Spelen en dit keer voorgoed.