Een goede voorbereiding op het nieuwe sportseizoen vermindert niet alleen de kans op blessures  je wordt er ook beter, sneller en fitter van. Hockey is een sport met veel draaien, wenden en keren. Er wordt veel versneld en vertraagd. De hockeyspeler heeft een diep zittende, actieve houding met een bolle rug en gebogen knieën.


Een goede voorbereiding op het nieuwe sportseizoen vermindert niet alleen de kans op blessures  je wordt er ook beter, sneller en fitter van. Hockey is een sport met veel draaien, wenden en keren. Er wordt veel versneld en vertraagd. De hockeyspeler heeft een diep zittende, actieve houding met een bolle rug en gebogen knieën. In een goed getraind hockeylijf moeten de spieren redelijk wat verzuring aankunnen. Dit komt door het veelvuldig aannemen van deze diepe posities in combinatie met de hoge intensiteit zonder veel rustmomenten. De spieren zijn vrij explosief getuned en de rug moet goed kunnen roteren. Wil je in je voorbereiding dus een gedegen programma volgen, dan moeten deze karakteristieke oefeningen er wel in verwerkt zitten.

 

Gerichte tips en oefeningen

  1. Sowieso moet je je lichaam aan het einde van het seizoen een PAAR weken rust geven met veel ontspanning en relaxte activiteiten als wandelen, fietsen en zwemmen. Dat is de ultieme start voor het nieuwe seizoen. Neem als richttijd voor deze milde inspanning toch wel 45 minuten per dag. Je moet er gewoon bij kunnen praten. Dagelijks is het mooist.

  2. Algemene conditie: een hockeyer moet toch wel een uurtje kunnen joggen. Pak dit na je eerste weken relatieve rust weer op. Twee maal per week is hierbij prima. Je moet er net niet bij kunnen praten. Je ademhaling staat in het teken van de inspanning. Bij voorkeur intervallen toepassen. Je begint met bijvoorbeeld 4 x 15 minuten en bouwt dit door de weken heen op naar steeds kortere intervallen (meer hockeyspecifiek!). De volgende stappen zijn aanbevelenswaardig: 2 weken 4 x 15 minuten, 2 weken 6 x 10 minuten, 2 weken 10 x 6 minuten, 2 weken 20 x 3 minuten. De intensiteit (hoe hard hol je) bouw je gelijk op met het korter worden van de intervallen. Als rust tussen de inspanning door hanteer je 2 minuten stevig wandelen. Je lichaam komt weer enigszins tot rust en je kunt het volgende interval weer aanvallend te lijf.

  3. Sprint en explosieve kracht: hockey is een sprint- en krachtsport. Start minimaal 4 weken voor aanvang van het seizoen weer met deze activiteiten. Na afloop van je conditietraining kun je met 10 minuten extra oefening oersterk worden en snelle hockeybenen krijgen. Neem een veilig en rustig stuk wegdek en trek ongeveer 9 sprints met telkens 30 seconden rust tussendoor. De lengte van de sprints dienen veel variatie te hebben. De range mag liggen tussen de 5 seconden en de 20 seconden. We vinden de extreem korte sprints erg belangrijk, deze mogen op 100% inzet. Je kan bijvoorbeeld een leuke piramide doorlopen: 3 sec.-5 sec.-10 sec.-15 sec.-20 sec.-15 sec.-10 sec.-5sec.-3 sec.

  4. Daarnaast is het doen van vertesprongen, hoogtesprongen en wisselsprongen een mooie methode om je spieren heel erg explosief te houden. Doe van elk van de drie maximaal 10 achtereenvolgende sprongen per trainingssessie. Resumé: 2 x per week joggen volgens het intervalschema, sprinttraining en sprongtraining toevoegen!

  5. Coretraining, alias rompstabiliteitstraining. De kracht en zeker het vermogen, wat staat voor kracht x snelheid, van elke actie komt uit het centrum van je lichaam. Neem de tijd om wat extra aandacht te besteden aan het buik- en rugspierencorset. Ook meteen handig voor op het strand!