Het dragen van een gebitsbeschermer tijdens het spelen van hockey werkt preventief om letsels aan het gebit te voorkomen.
En zo voorkom je tevens het verdriet en vaak hoge kosten dat (blijvend) letsel met zich meebrengt.
Gebitsbeschermers, net zoals beenbeschermers, zijn vanaf 1 augustus 2015 verplicht. Geen bit betekent geen training of wedstrijden.
Dit geldt voor alle spelers. Tevens adviseert de KBHB om ook bij alle hockeyactiviteiten buiten georganiseerd wedstrijdverband de gebitsbeschermer te dragen.
Een keuze maken
Een bitje biedt bescherming door de kracht die vrijkomt bij een klap van een stick of bal te verdelen over een groter oppervlak.
Een bitje dat goed past en stevig aansluit biedt dus de beste bescherming en zal het comfortabelste zijn om te dragen.
Een goed passend bitje heeft bovendien geen enkel negatief effect op de zuurstofopname.
Voor optimale bescherming en comfort adviseert de Medische Commissie het gebruik van een bitje op maat.
Wanneer de mond nog niet volgroeid is kan voor een iets goedkoper “bit and boil” model gekozen worden.
Bij een volgroeid gebit is een op maat gemaakt bitje zeker de investering zeker waard. Contacteer hiervoor uw tandarts of orthodontist.
Soorten bitjes
- Standaard : Kant-en-klare gebitsbeschermer die niet individueel aangepast kan worden.
- Boil and Bite : Gebitsbeschermer die door middel van onderdompeling in heet water individueel aangepast kan worden. Na afkoeling
neemt de gebitsbeschermer weer zijn stevige vorm aan. - Op maat : Gebitsbeschermer op maat vervaardigd door de tandarts of orthodontist.
Bitje + beugel
Een bitje kan zonder problemen gedragen worden in combinatie met een beugel.
Een ‘bit and boil’ bitje kan meerdere keren aangepast worden aan het gebit en is dus goed te gebruiken in combinatie met
een beugel.
Onderhoud
Een bitje is net zoals je tanden makkelijk te onderhouden met tandpasta en een tandenborstel. Bij een apotheek kan je ook ontsmettende producten voor je bitje verkrijgen.
Bij de club verkopen we de Boil and Bite bitjes voor 6 euro.